tisdag 23 maj 2017

Designskydd


  • Ta reda på vad ett Designskydd innebär och förklara skriftligt. Hur gör man för att sydda sin produkt?

När man skapar sina egna produkter och designer så vill man inte att andra ska sno ens idéer och använda det på sina produkter. Då är det bra med designskydd. Designskydd (aka. Mönsterskydd, enligt svenska lagen) gör så att man får ensamrätt till sina produkter och designer. Designskyddet räcker upp till 25 år annars om du inte vill ha en så lång fast tid kan du förnya det var femte år.
Man kan inte ha designskydd på t.ex dofter. Man kan bara ha det på en fysisk produkt.
Några utav de krav som behövs för att man ska få ett design skydd är t.ex. att ens design måste vara ny, den kan alltså inte redan existera för att man ska få designskydd. Ett annat exempel på krav är att produkten måste ha gjorts offentlig inom 12 månader för att man ska få designskydd.

Porträtt - Akryl

Akrylmålning på Audrey Hepburn

Hur valde du ditt motiv? Varför?
Jag valde att ha Audrey Hepburn som motiv för att jag visste att jag ville måla en stil ikon. Jag valde mellan Audrey, Coco Chanel och Marilyn Monroe. Men tillslut valde jag ett fotografi av Audrey Hepburn.

Hur tänkte du med valet av färger? Använde du några komplementfärger?
Bilden som jag har som inspiration av var svart-vit så då fick jag improvisera med färgvalen. 
Jag målade hennes hår, ögonbryn och kappa i svart och hennes läppar i rött för att få en typ av accentfärg. Audreys ögon var svårast att välja färg till, för att när jag skulle kolla upp vad för ögonfärg hon hade så fick jag fram att hon hade gråa, gröna, blåa, bruna och svarta ögon. Jag hade alltså många valmöjligheter. Jag valde då att måla hennes ögon mörkbruna. 
Från början tänkte jag låta bakgrunden vara vit men jag insåg att det skulle vara ett väldigt tråkigt konstverk så då valde jag att måla bakgrunden blå för att min favoritfärg är blå.

Blev din målning lik din skiss?
Jag tycker att min målning är lik min skiss. Det är ju såklart vissa/många skillnader på dem också men det ska det ju vara.

Hur var det att testa akryl? Var det svårt? Berätta om processen.
Det var väldigt kul att jobba med akryl dock var det lite svårt när man skulle använda lila för att skugga ansiktet, då det ibland blev lite för mycket lila på vissa ställen och det var svårt att täcka över. När jag skulle måla t.ex kappan, så målade jag i svarta och gråa lager, så att det skulle se out som att det var lite "liv" i den.

Ville du förmedla något speciellt med din bild?
Nej, jag hade inget speciellt som jag ville förmedla.

Inspirationsbild
Skiss
Akrylmålningen

Handgriplig Form 22/5

Idag hann jag göra färdigt allt som var kvar att göra.
Jag hann att skära ut ett hål i cirkeln av min modell, jag hann att färglägga moddelen i en färg som var hyfsat likt den färgen som jag hade tänkt mig, och jag hann även att skissa handtaget och hur handtaget ska sitta på en dörr på svart papper med vit krita.







Handgriplig Form 15/5

I måndags gjorde jag en modell av mitt (mina?) handtag. Jag hade flera skisser som jag ville göra en modell utav men jag valde att göra Kräftan ♋︎.
Innan jag började göra själva modellen så skissade jag den på ett papper i skala 1:1.
Utklippt skiss av Kräftan ♋︎
Jag skissade och även klippte ut den så att jag kunde använda den som mall för att jag skulle skära ut modellen i frigolit-skum. Efter att jag skurit ut moddelen började jag fila ner den så att den skulle bli lite rundare i formen, dock så filande jag lite för aggressivt så toppen av modellen gick av. Men det ska jag fixa nästa lektion.
Nästa lektion ska jag även måla handtaget i rätt färg och skära ut ett hål i cirkeln.

onsdag 10 maj 2017

Handgriplig Form 9/5


På dagens lektion på började jag min moodboard. Jag satt ett tag och letade i flera tidningar och klippte ut massa bilder. Jag gjorde inte färdigt moodboarden på lektionen utan jag gjorde färdigt den på individuella studietiden. Känslorna som jag ville visa i min moodboard var mysigt, mörkt, personligt, unikt, mjukt, hårt samt stjärntecknerna.
Urklipp till moodboarden

Min moodboard

måndag 8 maj 2017

Handgriplig Form 8/5

Idag gjorde jag klart mina skisser, och på uppgiften stog det att man helst skulle göra 5-10 skisser, så jag gjorde bara 5 st. Jag hittade även ett lite roligt tema att hålla mig till, stjärntecken. Dock kunde jag inte använda mig utav alla stjärntecken för att handtagen måste vara ergonomiska.
Idén med att använda stjärntecken som tema kom fram pga. att jag från början sökte på "symboler" för att hitta former som jag kunde få inspiration från. När jag sökte så fick jag fram bilder på massa symboler och då stjärntecknernas symboler/tecken och jag tänkte spontant att "Ja men det kan väl vara trevligt att ha det som inspiration".

Jag gjorde även en modell i lera av en av mina skisser (Kräftan ♋︎). Detta för att känna hur formen på handtaget kändes när man höll det, och ifall om det var ergonomiskt.

Nästa vecka ska jag troligtvis påbörja min moodboard och också göra en modell av ett av handtagen i den exakta skalan 1:5.
Nr.1 Lejonet ♌︎
Nr.2 Vågen ♎︎
Nr.3 Kräftan ♋︎
Nr.4 (inte ett stjärntecken)

Halva Kräftan ♋︎ i lera



torsdag 4 maj 2017

1900-talet Design

1900-talet

I början på 1900-talet så började man inspireras av Jugendstilen, därifrån tog man mycket böljande organiska former. Man började också tänka mycket på folkets välmående vilket gjorde att man började släppa in mer ljus och lust i hemmen för att ta bort mer av det mörka och murriga, man började också tänka på välbefinnande och hygien.Det var väldigt populärt med förnicklad mässing, mörkbetsat trä, tunga textilier. Man hade oftast brädgolv som var täckta med linoleummattorna i ett speciellt/populärt mönster.
Köken på 1900-talet var inte så praktiska och dom var väldigt lättarbetade, man hade inte köksskåp utan man använde sig av hyllor och krokar så att det skulle gå lätt och snabbt att nå saker. För övrigt så var köken ganska små och diskbänkar och hyllor var placerade ganska lågt ner.

http://www.byggfabriken.com/renoveringshjalpen/sekelskifte/ 


1910-talet

På 10-talet så bestod oftast hemmen av en soffa, ett litet bord och pinnstolar, det var vanligt att man hade porträttfotografier av föräldrarna på väggen samt en väggklocka. 

Källa: 'Stilguiden' av Jane Fredlund, sida 188.


1920-talet

Under 1920 så fick man inspiration från antiken Grekland när man skulle inreda sina hem, tjugotalsklassicismen var sval, elegant och balanserad. Under tjugotalet så var Sverige en glansperiod för svenska arkitekter och designers, utomlands kallades stilen oftast för Swedish Grace.

http://www.byggfabriken.com/renoveringshjalpen/tjugotal-stilhistoria/ 


1930-talet

Funktionalismen blev stor på 30-talet. Möblerna var industriellt sammansatta och då även massproducerade varor.Stålrörsmöbler var rätt så poppis. Svart var ofta kombinerat med stålrörsmöblerna.Rostfritt stål blev populärt då det var en helt ny grej och det var ett exklusivt material.
Golven skulle helst vara i marmor och parkett. Om man hade parkettgolv var det väldigt vanligt att ha lagt parkettgolvet i något mönster, oftast i vardagsrum eller sällskapsrum. I övriga rum användes ofta linoleum och spontade brädor.

http://drangahuset.se/1900-talets-stilar/1930-talet 

http://www.viivilla.se/gor-det-sjalv/byggnadsvard/sa-hittar-du-husets-tidstypiska-stil---funkis-30-tal/

1940-talet

När andra världskriget sluatde i början på 40-talet tog man nytta av krigsindustrins nya material, så som plywood och glasfiber m.m.Man gillade mjuka former, ljusa färger, träslaget alm och blommiga mönster.

http://drangahuset.se/1900-talets-stilar/1940-talet


1950-talet

På 50-talet blev det väldigt populärt med skandinavisk design. Det var funktionella och eleganta vardagsprodukter. Man kallade denna stil för Scandinavian Design.Idén bakom denna stil var att man skulle använda så lite textil som möjligt och använda det textil dom hade till max. 

http://drangahuset.se/1900-talets-stilar/1950-talet

1960-talet

På 60-talet var man inspirerad utav rymden och popkonsten. Det var mycket färgglada plastlampor och sjögrästapeter (vävtapet) helst i orange, grön eller brun. Detta var även årtiondet för ryamattornadet var det hetaste modet alla ville ha.

http://www.expressen.se/leva-och-bo/60-talets-inredning--ryor--rymdalder/

1970-talet

På 70-talet prioriterade man praktisk design över vacker design, t ex man använde spånskivor och skumplast. Man använde dessa material för att det var billigt då man ofta gjorde sina möbler själva och behövde billigt material. Det var också väldigt vanligt med furu i både möbler och annan inredning.Väggarna var prydda med sjögrästapeter eller medaljongtapeter. På golvet hade man heltäckningsmatta. Väggar och golv skulle helst vara gröna, bruna och orangea.


1980-talet

Under 80-talet tog man mycket inspiration från serier som Dallas eller Dynasty när man skulle inreda. Istället för att möblerna skulle se ut som vanliga möbler ville man att dom skulle se ut som skulpturer.Väggarna skulle man helst ha randiga tapeter, posters var också vanligt att man hade. Vanligast var posters med drinkar i motljus och tjejer med högklackat och hatt på sig.Det var på 80-talet som minimalismen blev en vanlig stil inom inredning (minimalism kan man nog säga är den vanligaste inredningsstilen nuförtiden). Inredningen skulle inte vara personlig utan det skulle vara enkla former, kalt och vitt. Det var också vanligt med svart och grått.

http://www.expressen.se/leva-och-bo/80-talets-inredning--dallas--volanger/

1990-talet

På 90-talet så var inredningen väldigt färgstark och man gillade att kombinera många färger, man kombinera ofta färgerna blått, gult, grönt och rött. Man använde också mycket järnsmide, ek och furu för att inreda sina hem.Inspirationen togs från Tricia Guilds bok “In town” som kom 1996.

tisdag 2 maj 2017

Dagens lektionen 2/5

Idag har vi fått våran nya uppgift: Handgriplig Form.
Jag har idag sökt upp vad "Designskydd" är och hur man gör för att skydda sin produkt. Jag har också börjat skissa på lite handtags-ideer.
Nästa vecka ska jag fortsätta att skissa och också (förhoppningsvis) börja på min moodboard.

Upphovsrätt

Upphovsrätt skyddar kreativa skapare och deras verk. Skaparen kallas för upphovsman och har rätten att bestämma hur verket ska användas.

Du får inte använda bilder eller texter och använda det själv i ett eget skolarbete eller skoltidning. För att du ska kunna använda någon annans text eller bild måste du referera eller citera till källan. Men för att du ska kunna använda någon annans bild måste du ha rättighetsinnehavarens tillstånd.

Det står ingenstans i lagen hur långt ett citat får vara, bara att “i enlighet med god sed och i den omfattning som motiveras av ändamålet”. För att citera korrekt ska man tänka på att citera exakt, med ord och meningsbyggnad och ha källa varifrån du har tagit citatet.


197px-Copyright.svg.png
Bild från https://sv.wikipedia.org/wiki/Upphovsrätt



Källor:






Att se sig själv från ett annat håll - Redovisning

Beskriv genren Iscensatt foto. Vad är det typiska for genren iscensatt foto? Ge exempel på konstnärer använder sig av iscensatt foto i sit...